šeštadienis, sausio 8

pirmoji...

sveiki.

būna dalykų, kurie tiesiog apsėda ir nepaleidžia. jau kurį laiką po truputį rinkausi informaciją apie Art dolls (nu, nepykit, bet tikrai nežinau, kaip versti. Meno Lėlės? Meninės Lėlės? Menininkų Lėlės?) - jų gamybą nuo A iki Z, drabužius, plaukus... radau krūvą tikrai naudingų puslapių, kurių nuorodas sudėsiu šio įrašo pabaigoje. kaip bebūtų keista - lietuvės lėlininkės visiškai nesidalina informacija, tik užsienietės :) to niekada nesuprasiu, nes pagaminti tokią pat lėlę, kaip padaro profės, yra visiškai neįmanoma. visiškai. nors kita vertus... tikriausiai kiekviena lėlių gamintoja (atsiprašau vyrukų, bet neužtaikiau ant lėlių gamintojo vyro, tad kalbu tik apie lėlininkes moteris) atranda savo techniką, kuri užtikrina, kad jos lėlės turi savo išskirtinį stilių, charakterį, sukuriami nuostabūs, tiesiog neįtikėtini personažai.
na, užteks postringauti :) Jūsų teismui - mano pirmoji lėlė. Magdalena, arba Magda trumpiau. jos gamybos procesas buvo ilgokas ir jau maniau, kad nepabaigsiu :) bet. gal ji ir netobula, kitąkart daryčiau kai ką kitaip (kad ir pačią lėlę didesnę...), bet ja labai džiaugiuosi :) saugo ji mano papuošalų dėžutę ir mąsliai žvelgia ;)
 
jos ūgis - 19 cm nuo galvos iki kojų pirštų.

kaip gaminama tokia lėlė? iš vielos išlankstomas kūno karkasas, rankų bei kojų detalės. iš pradžių norėjau rankas daryti pirštuotas, bet lėlė tam truputį per maža. jeigu būtų buvusi didesnė, tada gal ir gerai atrodytų, bet dabar yra kaip yra. taigi,tuos vielinius karkasus aplipinam lipnia, siaura popierine juostele (galima naudoti floristinę, aš naudojau tiesiog tą statybinę, skirtą dažymui). taigi, ta lipnia juosta suformuojam galvą, kūną, rankas ir kojas, formas padarom kaip įmanoma artimesnes norimam galutiniam rezultatui. kai karkasai paruošti - aplipdom viską ore džiūstančiu modelinu (aš naudoju Fimo, nes jis man smagiausias, mačiau, kad profesionalės naudoja Paperclay, bet aš dar jo nesu bandžiusi). man vis dar yra mįslė, kaip tarkime kaklą padaryti, kad džiūdamas jis nesuskilinėtų... bet čia tikriausiai praktikos reikalas :) kai molis išdžiūsta, lėlę išdažome, o aš dar ir nulakavau (tik nelogiškai pasirinkau blizgų laką, o ne matinį... na, bet čia ateičiai :D) taigi, lėlė be plaukų ir be rūbų atrodė taip:

nelabai koks vaizdelis? :)))) na tai ir viskas, dabar jau išmonės reikalas, kaip gaminsite plaukus, kaip siūsite rūbus, ar avalynę darysite pačios, ar nupiešite, kaip aš padariau :) galiu pasakyti tiek, kad lėlių gamybos, dalių jungimo būdų yra tieeeeek, kad tik netingėk ieškoti :) sudedu kelias nuorodas apie lėlių gamybą:


na, daugiau galima rasti paieškojus internete :) kelios nuorodos į man patinkančių lėlininkų puslapius:


ir dar daug daug yra, bet gal pradžiai užteks :) pasidalinkit savo turimomis nuorodomis šia tema, galbūt patarimų kokių esate užtikę? jeigu kažkam, perskaičius šį mano ilgą įrašą, kils noras pabandyti pasigaminti lėlę, labai norėčiau, kad vėliau pasidalintumėte nuotraukomis ar nuorodomis į ją :)

DĖMESIO!!! didelis pataisymas. turiu atsiimti savo žodžius, pasakytus apie tai, kad lietuvės nesidalina informacija ir dar vienus apie vyrus lėlininkus :) puikus, daug informacijos savyje talpinantis lietuvių lėlininkų puslapis: Lėlių Namai. ačiū Sigitai, kuri pasidalino šia nuoroda! visiškai ten prasmegau ir jau kurpiu planus apie naują lėlę :)

5 komentarai:

  1. Sveikinimai gavus garbinga titula :) Ir dar - sveikinimai sukurus pirma lele :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Labai puiki pirmoji lėlė, su mano pirma nepalyginsi... Sveikinu!
    Lietuvių lėlininkės dalinasi informacija, labai noriai ir labai laukia naujų, lėlių liga susirgusių.
    Prašau užsukti www.leliunamai.lt

    AtsakytiPanaikinti
  3. o, ačiū, Sigita! tikrai smagu, kad klydau :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Miela, Alina, susižavėjusi perskaičiau visus tavo "marginėjimus", ir atradau, kad jiemS GIMTADIENIS taigi, sveikinu su PIRMA LĖLYTE IR SU GIMTADIENIU.
    Linkiu daug kūrybinių galių ir minčių, kurk ir toliau, nes TU GALI...

    AtsakytiPanaikinti
  5. oho, Lukrecija, kaip ačiū, kad priminei sukaktį :) vis planavau pasitikrinti, kada čia reikia kokią pramogą sugalvoti ir skaitytojus apdovanoti ;)

    AtsakytiPanaikinti